Hrádza, diastáza a „balónik“

Prevencia poranenia hrádze je dôležitou súčasťou prípravy na pôrod. Takto by to povedal zrejme lekár:) O hrádzu sa treba postarať. Nikdy predtým „nezažila“ také napätie ako pri pôrode dieťatka. Ako si hrádzu prirodzene pripraviť som písala tu: https://tehujoga.sk/nastrih-hradze/

A sľúbila som aj pokračovanie o mechanickom tréningu hrádze s pomôckou „nafukovacím balónikom“.

Myšlienka je skvelá! Hrádza sa postupne naťahuje a uvoľňuje. Psychika ženy sa upokojuje tým, že vidí, aký veľký balónik dokáže vytlačiť. To sú pozitíva. Mnoho žien vôbec nie je stotožnených s tým, že si majú do pošvy zavádzať balónik. Alebo čokoľvek iné. Mnoho žien drží celé tehotenstvo prirodzený celibát. Všetko je v poriadku. Každá z nás je jedinečná. Tlačiť sa do čohokoľvek, lebo…no, lebo čokoľvek je neprirodzené a hlúpe (ospravedlňujem sa za toto slovo).

Ak sa rozhodnete „nafukovací balónik“ používať, dajte si pozor ako dýchate. Návod priložený k výrobku učí dýchať proti prirodzenosti práce svalov hlbokého stabilizačného systému. Všetky svaly panvového dna, brušnej steny a bránica sú naviazané na dych. Pokiaľ sa naučíte tlačiť podľa návodu „nafukovacieho balónika“ je veľký predpoklad, že si poškodíte spodný segment brušných svalov. Aktívne vytvoríte diastázu. A „odnaučíte“ svaly prirodzene pracovať v súlade s dychom. Regenerácia je v tomto prípade veľmi náročná, lebo musíe aktívne budovať prepojenie svalov s dychom. Pokiaľ takúto diastázu nezregenerujete, v ďalšom tehotenstve môžete mať bolesti v krížoch, poklesnuté bruško, veľký bolestivý tlak do slabín a na lonovú kosť. Pokiaľ sa s tým potýkate, určite si zaobstarajte a používajte tehotenský pás.

Aktívne tlačenie počas pôrodu je ďalšia otázka. Pôrod je proces. Ideálne je, keď je žena počas celého pôrodu aktívna. V prvej dobe pôrodnej sa aktívne uvoľňuje a otvára a v druhej dobe pôrodnej aktívne rodí. Len aktívne tlačenie nestačí. Ak žena počas pôrodu pracuje so svojim dychom a telom, zaujíma aktívne polohy pre postup pôrodu a v druhej dobe pôrodnej môže zaujať polohu, ktorú si jej rodiace telo samo vyberá, vytlačí bábätko s menším úsilím.

Čas pôrodu dokáže každá rodiaca žena skrátiť svojou aktivitou a pripraveným telom. Telo si môžete pripraviť kdekoľvek ste pomocou Videlokcií pre tehuľky https://tehujoga.sk/videolekcie-pre-tehulky/ Je to dokonale vypracovaný systéme aj pre nejogínky. Vychádza z dokonalej znalosti procesov v tele tehotnej ženy. Spája jogu s fyzioterapiou. Je jednoduchý a veľmi účinný.

Mohlo by Vás zaujímať

Blog

Chceš od neho niečo? Povedz mu to ako milenka!

Často pracujem so ženami ako sprievodkyňa tehotenstvom individuálne. Verte, alebo nie, nie v každom vzťahu je tehotenstvo očakávané a nie každý vzťah je v čase zdieľania okamihov tehotenstva, vnímaný ako „bezpečný“. Keď hovoríme so ženami o pôrodoch a šestonedelí, často spomínajú „partnera“. Je to otec dieťatka, v minulosti striktne manžel.

Čítať »
tehujoga videá
Blog

TEHUJOGA – o čom je?

Ženská panva je zložitý systém kostí, väzov, nepravých kĺbnych spojení, fascií a svalov. Každá z týchto súčastí už prvým dňom tehotenstva začína meniť svoj tvar a pripravovať sa na pôrod. A to je veľmi dobrý dôvod, prečo v tehotenstve začať cvičiť! Ideálne systém dokonale vytvorený pre potreby tehotných žien, ktorý

Čítať »