TEHUJOGA

TEHUJOGA

Cukrový a tukový mozog

Som vďačná za presnosť s akou sa ku mne dostávajú informácie. Už málokedy hľadám. Oni nájdu mňa. Ako táto, s ktorou sa dnes s vami podelím.

Už roky sledujem on-line summity zdarma, ktoré organizuje Younity. Tento rok som počula pár prednášok, ale v roku 2020 mi tento summit pomohol sa udržať v mysli nad vodou v novej situácii, v ktorej sme sa ako spoločnosť ocitli.

Vtedy sme sa báli. Lebo sme mali pandémiu. Teda nemali, ale bola nepochybne na príchode. A všetci sme sedeli doma a báli sa, že umrieme. Alebo aspoň ochorieme.

Tento rok som počula len tie prednášky, ktoré som mala počuť. Medzi inými Bruca Liptona a Grega Bradena. Mojich obľúbených vedcov. A informácia, ktorú vám od nich prinášam je, že ľudský mozog sa stále vyvíja a nie je náhoda pokiaľ prepadáme emócii strachu. Lebo to závisí od toho, čo jeme.

Existujú vedecké výskumy, ktoré skúmali zloženie stravy Neandrtalcov, ktorí žili v tlupách. Tie tlupy strávili veľa času tým, že sa bránili. Žili v strachu zo smrti. Jedli prevažne to, čo našli. Vraj boli slabší lovci ako zberači, preto ich strava pozostávala z toho, čo našli a to boli väčšinou sacharidy. Dnes vieme, že mozog vyživovaný stravou s hlavným podielom sacharidov má vyššiu tendenciu produkovať strach. Zaoberať sa možným nebezpečenstvom a vyvíjať úsilie, aby sa nebezpečenstvu vyhol.

Tí praľudia, ktorí sa z vnútrozemia presťahovali na morské pobrežie, nachádzali stravu bohatú na omega mastné kyseliny – morské plody a orechy. Ich mozog sa „prestal báť“ a začal byť zvedavý. Ľudia žijúci na pobreží boli zvedavejší, viac skúmali, menej sa stránili nových skúseností. Boli skrátka odvážnejší.

Z čoho žije váš mozog? Z cukrov alebo z tukov? A aká emócia u vás prevláda? Strach? Alebo zvedavosť? Dnes už vieme, že strach je veľmi deštruktívny a ak sa môžeme „prestať báť, keď začneme jesť orechy“, prečo nie?

Prajem vám dobrú chuť a otvorenú myseľ. Mimochodom prečítajte si prosím aj ďalši článok od mojej milej a múdrej priateľky Ley, ktorá je expert na jedlo. Vysvetlí vám, ako súvisí sladká chuť a depresia. Nájdete ho v mojom blogu:) A vrelo vám odporúčam Leu sledovať a nechať sa ňou viesť k zdraviu.

Mohlo by Vás zaujímať

Blog

Stáť na svojom mieste

Som so ženami, keď sa zásadne mení ich život. Som s nimi vtedy, keď sa stávajú matkami. Som s nimi v tehotenstve, som s nimi pri pôrode a som s nimi aj potom. Často ešte roky po tom, ako porodili. Chodia ku mne na kraniosakrálne terapie a za ten čas,

Čítať »
Blog

Posun…azda príprava na kvantový skok:)

Pracujem s tehotnými ženami ož viac ako 10 rokov. Okrem iného mi táto skutočnosť umožňuje porovnávať. Predpôrodná príprava pred 10 rokmi bola úplne iná ako teraz.  Množstvo voľne dostupných informácií je obrovské. Ale, ako hovorí môj muž (solárny technik), to že niekto vie čítať ešte neznamená, že je múdry:) Iné

Čítať »