TEHUJOGA

TEHUJOGA

Dotyk je magická schopnosť, ktorú máme. Vnímame ho ako zmysel, uvedomujeme si ho na svojich dlaniach. Keďže je to zmysel, informuje mozog. Je zdrojom informácií, rovnako ako oči, nos, uši…ale na to už zabúdame. Rovnako zabúdame, že to nie sú len končeky prstov, čím sa dotýkame. Dotýkame sa celou kožou. Hmat – dotyk je zmysel, ktorý nám poskytuje celá naša koža. A na čo sme úplne zabudli je fakt že sa dotýkame kažodu bunkou celého svojho tela…pretože dotyk do nás preniká a dotykom sa neustále prepájame a prestupujeme so všetkým, čo je okolo nás a vnútri v nás. 

Dotýkame sa vzduchu. Dotýkame sa ho nielen svojou kožou, ale aj sliznicami…pri nádychu môžete cítiť jemný suchší studený dotyk vzduchu vo vnútri svojich nosných dierok. S výdychom zas ako naše telá opúšťa vlhkejší a teplejší vzduch. Všimli ste si to niekedy? Vzduch obohatený o vnútornú vlhkosť nášich tiel, ich šťavnatosť a tekutosť opúšťa naše nosné dierky ohriaty. Aj dychom sa dotýkam okolitého sveta. Dych nesie informácie o okolí cez krvný obeh do celého nášho tela. 

Ako sa dotýkame vody? Kde všade v nás je voda? Všimli ste si ako sa voda okolo vás spája s vodou vo vás a komunikujú spolu? Voda je živel a žiadna jej časť nie je oddelená od ostatnej vody na tejto Zemi. Každá voda spolu neustále komunikuje a odovzdáva si informácie. Ako cítite dotyk vody na svojom tele a vo svojom tele?

Ako vnímate dotyk ohňa? Kde vo vás je oheň? Cítite slnečný oheň? Kde vo vašom tele sa rozlieva horúčosť? Viete sa jej zbaviť, aby vás vo vnútri nespaľovala a nestravovala?

Mnohí z nás sú ohnivej podstaty. Oheň, aj ten vnútorný je dobrý sluha, ale zlý pán…stravujúci oheň pomáha nášmu tráveniu, je našim vyživujúcim elementom. Oheň našej mysle pripisujeme hviezdam. Jeho jasnoť a čistota je jasnosťou a čistotou našich myšlienok. 

Zem…ako vnímate živel zeme…hmotu a štruktúru? Ako sa dotýkate Zeme…a kde je zem vnútri vás? 

Mnoho otázok a málo odpovedí, lebo sa nedajú nájsť hlavou. Dajú sa zažiť! Prežiť v tele, ucítiť a usporiadať…

A kde sa dá prežiť takýto komplexný dotyk? Kde sa dá naučiť umeniu dotyku? 

Na pobyte Chrám ženy. Všetky informácie o pobyte tu: https://tehujoga.sk/lekcie-a-seminare/chram-zeny/

Tešíme sa na vás spolu s mojou úžasnou priateľkou Martinou Magdalénou.

Mohlo by Vás zaujímať

...o deťoch

Aké sú vaše deti?

Rada rozprávam o svojich deťoch. O tom aké sú. Minule som o nich pri čajíku začala rozprávať priateľke. Položila som jej rovnakú otázku? A Tvoje deti? Aké sú? A jej prvá veta bola: “ Zvyčajne, keď sa ľudia rozprávajú o deťoch, povedia, že do akej triedy chodia, ako im ide

Čítať »
lektorky TEHUJOGY

Katarína Filípková, západné Slovensko

Som žena, partnerka, mama a lektorka TEHUJOGY. Vlastnej jogovej praxi sa venujem od roku 2015. Postupnými životnými etapami som sa dostala k praktikovaniu TEHUJOGY v mojom druhom tehotenstve. Vtedy som začala vnímať všetky benefity vedomého pohybu počas tehotenstva a chápať ich ako láskavú prípravu na pôrod.  TEHUJOGU vnímam ako vedomú prípravu tela a mysle na

Čítať »