TEHUJOGA

TEHUJOGA

“Cítim sa silná a kompetentná!”

To sú slová jednej čerstvej mamičky. A je to nádherné ich počuť, pretože takto sa ženy po pôrode často ôbec necítia. Ja si v duchu hovorím: “Ďakujem. Dobrá práca.”

Pôrod je iniciácia. Iniciovať, znamená zažiť v tele skúsenosť, ktorá nás posúva v živote ďalej. My ženy máme v tele ukryté všetky skúsenosti. A všetky nástroje na ich  aktivovanie. Naše životné role sa menia skúsenosťou v našich telách. Prvou menštruácioou, prvým milovaním, prvým tehotenstvom a pôrodom a potom každým ďalším, a nakoniec menopauza a smrť. 

Iniciácia -alebo inými slovami začiatok – mimo telo nie je možná. Nie je autentická, nie je zažitá.

Dôležitosť prechodov medzi rolami, rituálna pozornosť okamihu, je otvorením brány k poznaniu toho, čo nás čaká. Aby sme mohli ďalej kráčať bez strachu, z toho čo prichádza. Lebo zmena je nevratná. 

Čo je potrebné splniť, aby sa ženy po pôrodoch cítili silné, že to zvládli a kompetenté sa postarať o svoje novorodené dieťa?

  1. PRIPRAVTE SA NA PÔROD! Imperatív (rozkazovací spôsob, na ktorý ukazuje výkričník za vetou) používam málo a veľmi vedome. Časy:”Všetky sme porodili, aj Ty nejako porodíš.” sú dávno za nami. Vedieť do čoho idete a čo vtedy robiť, nájsť si oporu, ak sa ani vy a ani váš muž necíti na rovnocenný rozhovor s pôrodnicou, to sú kľúčové body pozitívnej iniciácie do role matky – alebo dobrého pôrodu. 
  2. PRÍPRAVA NA PÔROD NIE JE INTELEKTUÁLNA ZÁLEŽITOSŤ! Rodiť bude vaše telo, v polupráci s telom bábätka, preto pripravujte svoje telo. Jeho hlavnou úlohou je byť pohyblivé a elastické – tak, aby sa otvorilo rýchlo a ľahko. Preto som pre vás vytvorila a s láskou vám ponúkam e-book zDARma – Pohyb v tehotenstve ako príprava na pôrod a Videolekcie pre tehuľky. A úlohou mentálnej prípravy je stres manažment – je to “len” pôrod, naše ženské telá sú stvorené rodiť. PANIKÁRIACA MYSEĽ JE VEĽKOU PREKÁŽKOU V PÔRODNÝCH CESTÁCH. Odporúčam kurz Hypnopôrodu – individuálne, alebo v skupine a tiež Meditácie pre tehuľky (ktoré si môžete kúpiť samostatne, alebo ich po absolvovaní kurzu Hypnopôrodu dostanete ako darček).
  3. VYBERAJTE STAROSTLIVO KDE BUDETE RODIŤ! Miesto môže byť pre vás a vaše telo príjemným, alebo nepríjemným zážitkom. To čo vás stresuje sa počas pôrodu umocňuje niekoľkonásobne aznovu pôrod brzdí. Miesto je rovnako dôležité ako ľudia, ktorí pri pôrode s vami budú. 
  4. VÁŠ MUŽ MÁ TIEŽ SVOJE PÔRODNÉ ZÁŽITKY A PRETO MUSÍ BYŤ PRIPRAVENÝ AJ ON. Nepripravený muž k pôrodu nepatrí. Odporúčam partnerskú predpôrodnú prípravu. 
  5. PÔROD KONČÍ KEĎ SKONČÍ ŠESTONEDELIE… a aj na šestonedelie je potrebné sa pripraviť. Toto sú slová jednej z mojich klientiek: “ Príprava na šestonedelie a všetky zmeny boli pre mňa prekvapením. Aj keď veľa žien okolo mňa dieťatko malo. Nerozpráva sa o zápaloch prsníka, krvácani a úplnej zmene fungovania, a teda úplnej zmene celého života. Ja som bola pripravená na pôrod a nejako som život s novorodencom brala, že to isto dám, však mám veľa detí okolo seba. A to bola chyba! Príprava na šestonedelie je dôležitejšia ako na pôrod samotný.”

Skúmajte v sebe, čo pre vás pôrod znamená. Ak ste prvorodička, môže vás zaskočiť sila pôrodu, ak ste viacrodička, vôbec sa vám do toho nemusí chcieť. Alebo môžete túžiť preliečiť to čo sa už stalo – a to prvý pôrod, alebo možno aj viac predchádzajúcich pôrodov. NIKDY NIE JE NESKORO porodiť tak, aby ste sa po pôrode cítili silná a kompetentná. A tak to má byť. Kiež každá rodiaca žena na celom svete sa môže po pôrode cítiť silná a kompetentná. 

Mohlo by Vás zaujímať

Blog

Lojálny stážca

Poznáte príbeh amerických a japonských vojakov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny stratili na ostrovoch v Tichom oceáne? Nie? Tak vám porozprávam príbeh, ktorý je aj o vás. Stratení vojaci v Tichom oceáne nevedeli, že vojna skončila. A tak bojovali ďalej. Trvalo desaťročia, kým ich našli a oni sa dozvedeli,

Čítať »
Blog

Dokonalá manifestátorka

Nie je už tajomstvom, že deti do 6 rokov sú geniálne. Prejavujú sami od seba originálny prístup k riešeniu aj zložitých situácií. Genialita je počas ich rastu a dospievania stále menšia a menšia, pretože im dospelí ponúkajú návody na riešenia a o niektorých dokonca tvrdia, že je to jediný spôsob,

Čítať »