Mýty o dychu – 2. časť – nový trend v slow fashion je slow breath.

Dnes o „jedovatom plyne“. Bunky potrebujú pre svoju prácu a metabolizmus kyslík. Oxid uhličitý je jedovatý plynm ktorého sa musíme zbaviť. Preto, keď podávame akýkoľvek fyzický výkon, dýchame zhlboka veľmi veľmi rýchlo. Nadychujeme veľa a rýchlo a vydychujeme veľa a tiež prirýchlo.

Pravda je niekdy inde. Hemoglobín (proteín v krvných bunkách) je dopravným prostriedkom pre molekuly kyslíku. Kyslík na seba nadväzuje v pľúcnych alveolách. Vezme ho so sebou hlbšie do tela ku svalom, štruktúram a všetkým bunkám, ktoré svoju dávku kyslíku potrebujú. V tele naopak pozbiera oxid uhličitý a ten dopraví znovu do pľúcnych alveol, kde sa ho naopak zbaví a oxid uhličitý putuje von z tela s výdychom. Táto súvislosť a tiež fakt, že oxidu uhličitého sa nadýchnuť nemôžme, viedla k záveru, že dobrý je kyslík a oxid uhličitý je jedovatý a nepotrebný.

Oxid uhličitý je ale veľmi potrebný. Oxid uhličitý pomáha kyslíku uvoľniť sa z hemoglobínu, odpútava ho a nahradzuje. Je ako vedúci, ktorý povie hemoglobínu: “ Tu vylož kyslík, táto krv je už veľmi presýtená oxidom uhličitým, je už veľmi kyslá.“ Svaly, ktoré sú pod záťažou, pracujú viac, teda potrebujú oxid uhličitý, aby k nim „pritiahol“ kyslík. Oxid úuhličitý zároveň rozširuje cievy, čím v nich zvyšuje prietok okysličenej krvi. Ergo – čím viac oxidu uhličitého je v krvnom obehu, tým efektívnejšie je telo zásobované kyslíkom. Produkujeme tak efektívnejšie väčšie množstvo energie.

Naopak rýchle dýchanie – tak ako sme zvykutí dýchať až po pálenie pod rebrom pri čo i len trošku rýchlejšom behu – uvoľnuje príliš veľké množstvo oxidu uhličitého z krvného obehu. Nemôže tak smerovať kyslík na správne miesto, nemôže rozšíriť cievy, aby krv prúdila ľahšie a rýchlejšie na miesto, kde je potrebný kyslík. Cievy sa zúžia a prítok okysličenej krvi ku tkanivám a svalom je obmedzený. Vedie k prílišnej únave (často trvá až do druhého dňa, keď je už dávno po športovom výkone), malátnosti (tiež nás môže potrápiť niekoľko dní po svalovej námahe), kŕčom a bolestiam hlavy.

Suma sumárum – pomalé dýchanie a dokonalé vydychovanie umožňuje telu efektívne produkovať energiu a ostávať v homeostatickom liečivom režime.

Začnime dýchať pomaly:) – nový trend v slow fashion – slow breath:)

Mohlo by Vás zaujímať

Blog

Žena má len byť. A byť láska. Ale ako to urobiť?

Je to pravda. Žena má byť. Určite nie len byť, lebo v tom nie je rovnováha:) A určite má žena byť láskou. Ale ako to dokázať? Veď toľko krát sme si dali záväzok, že už budeme láskavé za každých okolností. Ale je to láska? Toľkokrát nás mrzelo, že sme znovu

Čítať »
Blog

Oživenie panvového dna metódou 3×3

Dopraj si zážitkový deň pre svoje panvové dno 🌼.Je to veľmi dôležitá časť nášho tela a ver mi, že tvoje panvové dno potrebuje, aby si ho vnímala, dovolila mu oddychovať a správne ho používala. Potom sa ti odvďačí tým, že bude tvoj každodenný pomocník – podrží ťa, keď sa budeš smiať alebo utekať na autobus 😃, budeš sa cítiť lepšie

Čítať »