Bezpodmienečná láska

Slovné spojenie „bezpodmienečná láska“ sa skloňuje často. Hlavne v spojení s matkami. Bezpodmienečná materská láska je métou všetkých matiek súčasnosti. Ešte mnoho z nás netuší, čo to je, nezažili sme to. Ale snažíme sa. Prijímame naše deti aké sú, nepolarizujeme, nerozdeľujeme správanie na dobré a zlé, vedieme osobným príkladom a veríme, že z našich detí vyrastú hodnotní ľudia, aj keď v súčasnosti je ich najčastejším prejavom to, že nakladú lopatkou po hlave „kamošovi“ na pieskovisku za to, že im nepožičal kýblik.

Toľko k bezpodmienečnej materskej láske. Chcem sa dostať inam – k tomu, že koľko to stojí matku vo vzťahu k ostatným dospelým. Matka pozná svoje dieťa a vie predpokladať, ako sa bude správať. Vie, že keď dieťa potrebuje behať a kričať a nebude mu to dopriate, bude to horšie. Vie, že ak dieťa nemôže byť autentické vo svojich prejavoch, zlomí to jeho dušu. Neprestane pochybovať o svojich rodičoch, začne pochybovať o sebe. Toto vieme o svojich deťoch. Poznáme aj „zvyky“ spoločnosti, v ktorej žijeme. Vieme, že sa očakáva, že sa pozdravíme, že sa slušne opýtame a že v záujme bezpečia detí obmedzíme ich objaviteľské aktivity na minimum. No a cítime tam ako rodičia tlak spoločnosti, v ktorej žijeme, že naučíme tieto zvyky svoje deti. A hľadáme v tom neustále rovnováhu. Ani my nechceme byť odsúdení spoločnosťou ako rodičia, ktorí nezvládajú svoje deti, lebo nevieme okamžite zastaviť hysterický záchvat a čuduj sa svete, overená veta: „Takto sa pekné dievčatká nesprávajú!“, ktorou sa oháňajú prítomní cudzí dospelí nepomáha:)

Nuž držme si palce, veľa lásky nám prajem. Raz hádam budeme aj my prijatí bezpodmienečnou láskou ako rodičia, ktorí robia to najlepšie čo vedia a nie je to vždy pre nás ľahké. Zatiaľ nás môže hriať to, že to robíme pre svoje deti.

Mohlo by Vás zaujímať

...o deťoch

Niektoré emócie potrebujú odstup

Som vášnivá pozorovateľka života. Najviac života a autentického prejavu vidím na deťoch. Dospelí už zabudli byť autentickí. Hovoria tomu, že emócie spracovávajú, (ja tomu hovorím puzdria na neskôr, ako orgánovú záťaž. Ak ste z tých, pomáha kraniosakrálna terapia). Zdá sa, že základné umenie života vštepované deťom výchovou je „poker face“

Čítať »
Blog

Sladká chuť a depresia – čo ich spája?

Autorka (výnimočne): Lea Šlampiaková www.leaslampiakova.sk Usmievam sa. Tak zoširoka ako sa len dá. Práve som počúvala videa od Mišky – ženy, ktorú som prizvala k spolu-tvorbe kurzu. Ona sa totiž na veci zvyčajne pozerá z opačnej strany ako ja. Keď si potom navzájom povieme to, čo vidíme, vzniká nádherný obraz

Čítať »