To ako sa rodia naše deti tvorí budúcnosť

Včera som viedla seminár Hypnopôrodu vo Zvolene. Tento seminár – predpôrodnú prípravu formou Hypnopôrod Slovakia, kde som certifikovanou lektorkou, robím veľmi rada. Už dávno som pôvodnú prezentáciu prerobila na „svoj obraz“ a doplnila podľa mňa zásadné a kľúčové informácie o práci tela pri pôrode a jeho príprave v tehotenstve a tiež o fyziológii prirodzeného pôrodu. Som vďačná, že som sa mohla pod vedením Miroslavy Peťkovej vyškoliť a stať sa lektorkou Hypnopôrodu.

Hypnopôrod má veľmi dôležitú úlohu – búra jedovaté kultúrne presvedčenia o pôrodoch. Bez toho, aby sme si to uvedomovali, berieme pôrody ako nutnú traumatizujúcu udalosť, ktorej sa po tehotenstve nedá vyhnúť. Len to nejako prežiť. A stále to väčšina žien takto vníma. A potom sa nájdu aj tie odvážne. Ktoré cítia, že to musí ísť aj inak a hľadajú iné informácie. S takýmito ľuďmi som včea strávila deň.

Prečo je pôrod taký zásadný? Je to PRVÝ MOMENT…pre mnohých zúčastnených a všetko čo zažívame po prvý krát sa veľmi veľmi veľmi počíta. Zapisuje sa ako nespochybniteľná skúsenoť prežitá v tele do našej pamäti. A ovplyvňuje každé naše ďalšie konanie.

Pre rodiace sa dieťa je rozdiel:

  • či matka pri pôrode cíti strach, alebo dôveru (to je rozdiel aj pre matku, lebo v strachu sa rodí veľmi ťažko a bolestivo a dieťa sa rodí s vedomím – tento svet je strašné miesto)
  • či sa matka pri pôrode cíti rešpektovaná, alebo znásilňovaná (dieťa si zapisuje – určitá úroveň násilia je normálna, moja mama ju prijíma na svojom a mojom tele)
  • či má všetko svoj čas, alebo s časom zápasíme a „veci musia ísť rýchlo“ (vytvára tlak na čas a výkon, život v strese)
  • či sa dokáže narodiť samo, alebo pod vplyvom liekov (…bez poznámky… je dokázaná priama súvislosť medzi medikovanými pôrodmi a nárastom drogových závislostí)
  • či sa po pôrode nadýchne v pokoji na materskom tele, alebo v chvate niekde inde ako na tele svojej matky (prvý nádych ako utrpenie, každý ďalší ako boj s utrpením – vedomie – musím sa nadýchnuť a je to utrpenie)
  • či po narodení s ním manipulujú láskavé, starostlivé a jemné ruky s pochopením a úctou k jeho možnostiam a skúsenostiam v ľudskom tele, alebo je neosobne ošetrené bez prítomnosti rodičov (o dôležitosti prvého dotyku si môžete prečítať tu: Prvý dotyk má patriť matke)
  • či môže matka po pôrode nadojčiť svoje dieťa a dojčiť ho toľko, koľko obaja potrebujú byť spolu spojení (vytvára uistenie o hojnosti a bezpečí na tomto svete)

A Hypnopôrod vytvára priestor, v ktorom sa dá porodiť v láske a úcte. Vytvára ho informačne. Vytvára pole vo vedomí, ktoré vytvorí novú realitu v pôrodníctve. A to sa mení. Za posledných 12 rokov, čo stojím pri pôrodoch je to kvantový skok a aj tu cítim vďaku.

Mohlo by Vás zaujímať

Blog

Pôrod v láske je darom pre celú Zem

Pôrod v láske je pôrod bez tlaku, bez násilia, bez strachu…takzvaný dokonalý. Naše všetky tri také boli. A zažívam to mnohonásobne pri pôrodných sprievodoch ako dula. Budem ďalej písať len o svojich pôrodných skúsenostiach. Na to jediné mám právo. Náš prvý syn sa narodil pred skoro 11 rokmi doma. Náš

Čítať »
Blog

Som „abuela“ rodu

Kto je abuela? Abuela je po španielsky stará mama. Milujem tento jazyk a aj toto slovo. Znie ozaj tak prítulne, mäkko, láskyplne…Presne taká by mala abuela byť. Ako je možné, že som stará mama? Keď náš prvorodený potomok má len 10 rokov? Abuela je aj postavenie v rode. Postavenie najstaršej

Čítať »