TEHUJOGA

TEHUJOGA

Menopauza? Ja to ešte neriešim.

Ozaj rozmýšľam ako nazvať ženské kruhy inak ako ženské kruhy. Existujú totiž rôzne skúsenosti so ženskými kruhmi a mnohé ženy už  len tento názov odrádza. Koncom augusta sme mali ženský kruh o menopauze. Nečakala som od neho nič. Sama kruhy nezvolávam. Vždy to urobím len vtedy, keď o to požiada nejaká iná žena, ktorá potrebuje zdieľať nejakú tému. Tému, ktorá je ženská a cez príbehy a skúsenosti iných žien sa spájame. Tušila som, že kruh o menopauze bude komorný. Prečo? Lebo sa o tom nehovorí. A mnoho z nás ju už aj cíti prichádzať, ale nahovárame si, že ešte nie je čo riešiť. 

Menopauza v našej spoločnosti je niečo nechcené, niečo čím “končí” život. Veľa z nás žije v smútku z vyleteného hniezda a naše telá nám nakladajú niekedy aj za celý život prežitý v oddelenosti od nich. Menopauzu poznáme z príbehov našich mám a starých mám a ak ženský menštruačný syndróm má v spoločnosti nálepku “hoď jej čokoládu a utekaj sa skryť”, tak menopauzu a jej syndrómy žiadna čokoláda nezachráni a nikdo sa nevydrží skrývať roky. Lebo toľko menopauza trvá. Roky. 

Roky, kedy menopauzu cítime prichádzať, prežívame a spoznávame sa po jej prežití sa volajú obdobím kráľovnej. Nebudem písať ako to je, ale budem písať o tom ako by to mohlo byť a aj malo byť. Menopauza je obdobím archetypálnej vlády kráľovnej. Aby sme sa mohli ponoriť do kvality arcehtypu kráľovnej, musíme zabudnúť všetko, čo vieme o kráľovnách. Nie je to žena, ktorá vládne a ovláda. Vlastní, čo jej nepatrí, lebo jej to bolo zverené z moci, ktorú má. 

Kráľovná, žena v období menopauzy, žije bohastvo svojho života. Užíva si plody svojho doterajšieho života. Vie, že tvorba, zhmotnenie seksuálnej energie, už nebudú deti. Vie, že sa potrebuje prejavovať v hmote a tvorení inak ako rodením a starostslivosťou. Pozná “svooju ríšu” – svoje telo, jeho potreby, pozná svojho muža a priestor, kde spolu žijú. Užíva si novú tvár seksuality, ktorá nadobúda vyšší rozmer. Nejde už o deti, ide o vzájomné hlboké spoznávanie sa a posvätné spojenie vo vzájomnej láske a úcte. 

Kráľovná neovláda, ale slúži. Slúži dobru a láske. Sama je prejavom hojnosti. Aj keby sama nemala dosť, nikdy to na jej správaní nebude poznať. Kráľovná sa spája s rovnocennými a keď je to potrebné, spolupracuje aj s nepriateľmi. Vediac, že čas, ktorý uplynul od jej narodenia je dlhší ako čas, ktorý ju delí od smrti, si múdro vyberá, do čoho vloží svoju energiu. Neplytvá sa. Často stojí pred “nemožnou voľbou”, kedy obe možnosti sú rovnako dobré, alebo zlé. Vyberá si so súdnosťou a kráča cestou, ktorú si vybrala, kým nedosiahne žiadaný výsledok. 

V kole roka je to čas skorej jesene. Oslavujeme hojnosť úrody. Zem nepozná nedostatok, plodí a rodí vždy a každý rok plody.V živle zeme sa nachádza kráľovná. Aby mohla stáť v plnej sile, musí zvládnuť “ohnivé roky” svojho života. Vek tej, čo hľadá cestu a milenky. Ak vo veku medzi 11-21 rokov svojho života zažila zraňujúce obdobie bez radosti, bez pocitu bezpečia, bude temnou kráľovnou. Kráľovnou, ktorá potrebuje kontrolovať, alebo manipulovať svoje okolie. Nikdy nespozná svoju silu a vynakladá vzácnu životnú energiu navnivoč – udržať všetko pod kontrolou je nemožná úloha. Druhou tienistou tvárou kráľovnej je žena, ktorá nikdy za nič nemôže a je “obeťou” okolností. 

Ak ste sa našli v tienistých formách – blahoželám. Všetky ich máme:) Dôležité je o nich vedieť a nenechať ich rozhodovať. Vždy sa vedome postaviť do tej zdravej kráľovskej sily a “vládnuť” svojmu svetu múdro a láskavo. Je to večná úloha. Ako sa zorientovať v ťažkých situáciách, keď automaticky kontrolujeme, manipulujeme, alebo sa vzdávame svojej moci? Existujú 3 otázky, ktoré nám pomôžu nájsť správnu cestu:

  1. Čo chcem? Dovolím si to chcieť?
  2. Čo je potrebné urobiť, aby som dostala to čo chcem?
  3. Čo potrebujem teraz ja? čo by urobila láska?

Odpovedajte úprimne. Pokojne si tieto 3 otázky nalepte na chladničku a záchodové dvere zvnútra – to sú miesta, kam často bezmyšlienkovito “čumíme”:). 

Tak toto prináša menopauza:) Prajem vám je prežitie v ľahkosti a radosti. Je darom za to, čo sme vytvorili vo svojom živote. Máme právo si ju užiť.

Mohlo by Vás zaujímať

Blog

Matka = neviditeľná vo svojej službe

Pôrod je ukončenie tehotenstva a zrodenie 2 nových bytostí – dieťatka a matky. Matkou sa stávame prvým pôrodom na zvyšok svojho života. Nie je cesta späť. Matka sa často stará najskôr o svoje dieťa a potom o seba. Pohodlie, bezpečie a zdravie dieťaťa je na prvom mieste. Matka robí všetko

Čítať »
...o deťoch

Niektoré emócie potrebujú odstup

Som vášnivá pozorovateľka života. Najviac života a autentického prejavu vidím na deťoch. Dospelí už zabudli byť autentickí. Hovoria tomu, že emócie spracovávajú, (ja tomu hovorím puzdria na neskôr, ako orgánovú záťaž. Ak ste z tých, pomáha kraniosakrálna terapia). Zdá sa, že základné umenie života vštepované deťom výchovou je „poker face“

Čítať »