Sedeli sme s priateľmi v kuchyni pri čajíku a padla veta: „Ona je také dobré dievča, ale nemá šťastie na chlapov!“ Riešiť šťastie druhých ľudí už ávno nie je moja téma, mám dosť radosti s riešením šťastia vlastného, ale debata tým nabrala veľmi zaujímavy smer. Začali sme hovoriť o tom, ako to je s mužnosťou.

Mužnosť vnímame rôzne. Čo je podľa vás mužné?

Jediná istota v našom živote je zmena. V ľudskom živote vieme s istotou len to, že keď sa narodí dievčatko, vyrastie v mladé dievča, pannu, mladú ženu matku, dozrie v zrelú ženu a zostarne v starenu. Všetky prechody v ženskom živote sú telesné, každá iniciácia je priamou skúsenosťou tela – prvá menštruácia, prvé milovanie, tehotenstvo, pôrod, prechod…Prichádzajú v správnom čase, prinášajú nám bolesť, radosť, rozkoš, posúvajú nás v živote vpred.

Malý chlapček vyrastie v chlapca, mladého muža, otca, dozrie v zrelého muža a zostarne v starca. Ale žiadny prechod nie je fyzický. Žaidny z nich nie je iniciovaný zvnútra tela nedobrovoľnou telesnou skúsenosťou, ktorá by chlapcovi ukázala, že už nie je tým, kým býval. Že je čas posunúť sa vpred. Rásť a dozrievať. Ale aj chlapci potrebujú fyzickú iniciáciu. Potrebujú cítiť svoju rastúcu silu v tom, že premôžu protivníka. Takto sa naučia, že sú silní a vedia chrániť. Potrebujú sa báť a vyviaznuť zo strachu sami, aby vedeli, že sú schopní prežiť a zabezpečiť prežitie aj tým, ktorí na nich spoliehajú. Potrebujú loviť, stavať, biť sa, aby mohli od malička pracovať so svojim najväčším mužským darom – agresivitou. Ktorá keď je správne nasmerovaná, tak chráni, zabezpečuje jedlo a stavia príbytky.

Ale čo robíme dnes my? Posadíme v 6 rokoch chlapcov do lavíc. Odpojíme ich od tiel, sú nútení abstrahovať a viac myslieť ako sa hýbať. Nemôžu sa biť – ja tu nehovorím o nakladačke do bezvedomia. Hovorím o priateľskom zápase, telesnom kontakte s presnými pravidlami. Nemôžu behať, keď chcú. Nemôžu vytvárať čo chcú. Tým trpí ich mozog, lebo kooperácia rúk vo vytváraní rôznych predmetov zabezpečuje vývoj mozgu. Sú v porovnaní s dievčatami často „slabší“ v čítaní a písaní – tieto abstraktné a jemné veci im skutočne v mladom veku idú len výnimočne. A takto z chlapcov už nerastú úplní muži. Nemajú telesnú iniciáciu, keď ju potrebujú.

Píšem to sem, lebo mám 2 synov. A píšem to sem, lebo mnohé matky majú synov. Matka je tá prvá žena, ktorá zabezpezpečí, aby syn mohol rásť. Aby sa mohol stať mužom a vedel zvládnuť svoju agresivitu. Každý chlap ju má.

Ako dopriať chlapcom to čo potrebujú? Venuje sa tomu pár ľudí na Slovensku. Osobne som sa stretla s Jozefom Mihališinom. Viac ňom a o jeho práci nájdete na www.mihalisin.com.

Mohlo by Vás zaujímať

Blog

Sexualita ako základná tvorivá sila

Sexualita, nie „len erotika“, ale sexualita je prúd tvorivej energie, ktorá je základnou energiou života. Stojí pri jeho stvorení, zrodení a udržiava zmysel a rozkoš v tvorení v každodennom bytí. Sexualita je základnou ochranou pred vyhorením v akejkoľvek oblasti. Našepkáva emóciami, stačí ich počúvať a rozhodovať sa z vnútroného priestoru

Čítať »
Blog

Umenie hovoriť ”NIE”

Nazývam to umením, lebo slovíčko ”nie”, obyčajný protiklad slovíčka ”áno” hovoríme my dospelí vždy s kopou dôvodov. Nestačí ”nie”, hovoríme hneď ”prečo” nie, akoby sme sa ospravedlňovali. A nemusíme. ”Nie” je rovnako dobrá odpoveď ako ”áno”. Hovorí veľa o našej sebaúcte, vedomí vlastných hraníc, zdravej asertivite, ktorá nás chráni pred

Čítať »